Virtuaalinen Akhal-tekkeyhdistys VATY


© MAAK

Kuuluisia virtuaalitekkejä

Kaikki kantakirjatut ja esikantakirjatut akhal-teket

Abracadabra K
Olen erittäin ylpeä tästä oriista, joka on ainakin osin minun "aikaansaannokseni". Ostin oriin aivan varsana emänsä kanssa Kalmoniemestä ja tultuaan nelivuotiaaksi kilpailin sillä paljon. Vanhasta kisakalenterista löytyy useita kymmeniä kisoja ja näiden lisäksi 3 irtoSERTiä, 3 JS-mainintaa ja YLA2-palkinto 107 pisteellä. NJ-menestyksensä ansiosta Dabra sai CH-arvonimen luultavasti ensimmäisenä tekkenä virtuaalimaailmassa.
Dabraa on käytetty paljon myös siitoksessa. Argente Monturessa asuessaan se astui ison määrän tammoja, joskin valitettavan harva varsoista on ollut olemassa muutenkin kuin vain nimenä kalenterissa. Joka tapauksessa joukosta löytyy monia melko tunnettuja hevosia: MH Northern Light, Gin Dabranac ja monta muuta Gin-kasvattia Marinean ajoilta.
Dabra on aina ollut erityisen tunnettu huonosta luonteestaan. En tiedä mistä sain alunperin päähäni tehdä kahden suht kiltin hevosen varsasta nelijalkaisen paholaisen, ehkä siksi, että muuten tekkekanta alkaisi olemaan liiankin kilttiä. Dabra on periyttänyt luonnettaan ainakin joillekin varsoilleen: Ionicissa asustaa kaksikin suorastaan luonnevikaista tammaa, joista Dabra on toisen isä ja toisen emänisä =) Mutta korvatkoon huima kapasiteetti luonteen nurjat puolet.

Felix
Musta ori Felix on kuuluisa ehkä eniten jälkeläistensä ansiosta. Puolen tusinaa melko paljon jalostuksessa käytettyä ori- ja tammavarsaa takaavat, että Felix ei kovin helpolla tule katoamaan virtuaalitekkien suvusta. Oriilla itsellään ei ihmeempiä meriittejä ole.
Felix näkyy nykyisten tekkien sukutauluissa lähinnä seuraavasti: t. San Elyse (i. Felix), o. AM Polarisse Salomon (e. Gin Polaris, ei. Tomorrow's Light K, eii. Felix), o. Caramon K (e. My Beautifull's Special Legend, ei. Felix), o. Gin Sasha (i. Halodny, ii. Felix)

Grannuke
Grannuke oli alunperin Nightmaresiin keksitty suvuton voikko ori, joka kantoi koko elämänsä ajan tuota voikkoa väriä, melko harvinaista virtuaalihevosille, joiden kuvat ja omistajat vaihtelevat. Grannuke myytiin Nightmaresista minulle ja minulta se päätyi Quieron kautta takaisin Sandille, jonka hoivissa ori taisi kuolla vanhuuteen.
Dukella on olemassa jonkin verran kisatuloksia lähinnä estekisoista ja onpa yksi KUMAkin Nightmaresin 15.2.2002 pitämistä NJ-näyttelyistä (Dukella oli silloin samat kuvat kuin myöhemmällä ktk-ori Moderatolla!). Kaikkein parhaiten Duke kuitenkin tunnetaan muiden hevosten isänä tai muuten vain nimenä sukutaulussa. Kuuluisin on tietysti ori Abracadabra K, joka on esitelty tuossa ylempänä. Muita ovat o. San Grande, t. Gin Lodowiec ja o. Gin Taimyr, joka näkyy muutaman nykyisen teken suvussa.

Haldi
Tammat yleensä unohtuvat orien tieltä tällaisissa listauksissa, mutta mielestäni virtuaali-akhal-tekestä ei voida edes puhua mainitsemassa Haldia. Haldi tuli tunnetuksi Kalmoniemen kantatammana, mutta se oli alunperin ostettu jostain muualta, todennäköisesti Koululaaksosta. Kisatuloksia tällä voikolla tammalla ei ole, se on ollut liki main täysin puhdas siitostamma.
Niinpä se myös muistetaan jälkeläistensä ansiosta. Haldin varsoja ovat oriit Abracadabra K, Moderato K ja Halodny sekä tammat Qvinnie K (lieneekö Kalmoniemen ensimmäinen tekkekasvatti kaksoissiskonsa Yvette K:n kanssa?) ja Gin Charastvo. Haldin suora emälinja jatkuu Ionicissa ainakin Finaly Qvarjada AT:n, Gin Caldin, Gin Constanzian ja näiden varsojen kautta.

Master
Master on Felixin ohella tärkeimpiä Kalmoniemestä lähteneitä siitosoreja. Kuuluisin ja eniten siitoksessa vaikuttanut jälkeläinen on voikko ori Moderato K, joka kantakirjattiin joko ensimmäisenä tai toisena tekkenä virtuaalimaailmassa. Moderaton kautta Masterin orilinja jatkuu miltei kokonaan, ainoastaan Mikola K:sta (i. Master) on jäänyt yksi orivarsa Gin Mikola ja sekin on syntynyt pakastespermasta pitkän aikaa oriin itsensä kuoleman jälkeen. Masterin kolmas orivarsa Pride Boy K ei ole jättänyt yhtään jälkeläistä.
Masterista jäi myös muutamia hyviä tammavarsoja, mm. Qvinnie K (varsoja mm. Gin Taimyr, Gin Planeta ja Finaly Qvarjada AT), Elaine K (varsoja mm. Q'Cabalero) ja Xilla K (varsa Quiero’s Captain Nemo).

Q' Chelemala
Q' Chelemala eli Elmo on alunperin Quieron kasvatti, mutta asui luultavasti suurimman osan elämästään Angelniemessä. Ori kantakirjattiin kolmospalkinnolla ja se kilpaili aika paljon jaosten alaisissa kilpailuissa niin esteitä kuin kouluakin. Esteillä sen koulutustaso oli jossain 120 cm ja koulussa vaativa B, joten se oli varsin realistinen koulutustasoltaan.
Elmon suvusta löytyy vanhoja nimiä, emä on suvuton Celenka, isä on Chimayala NM ja isälinja Chimancee Floytoy. Elmo on tiettävästi ainoa ori, joka jatkaa Chimancee Floytoyn linjaa, Chimancee Floytoylle ei ole merkitty muita jälkeläisiä kuin Chimayala NM ja tällä taas on Elmon lisäksi vain tammavarsa Gin Charastvo.
Elmon kautta orilinja jatkuu edelleen AG Cassiuksen, Quiero's Chalman ja näiden poikien kautta. Elmon jälkeläiskaartin täydentävät sellaiset hienot tammavarsat kuin Tir-Nan-Moe Zeni, AG Celeste, Quiero's Nelya ja Linnea's Chabina. Nämä tammat takaavat sen että Elmon nimi tulee pysymään virtuaalitekkien suvussa vielä pitkään.

© Virtuaalinen Akhal-tekkeyhdistys
Kirjoittaja: Virginia R. (vaty(at)hevosmaailma.net)
Tiedosto luotu 2004-12-30
Muokattu viimeksi
Sivu kuuluu VATY-sivustoon