Virtuaalinen Akhal-tekkeyhdistys VATY

Akhal-teken historia virtuaalimaailmassa

Tietoa rodun oikeasta historiasta saat Hevosmaailma.netin rotuesittelystä

Aika ennen Kalmoniemeä
Kalmoniemen siittola oli oikeastaan se, joka aloitti akhal-teken "virtuaalimaailmanvalloituksen", mutta Meepu oli kasvattanut tekkejä ilmeisen pienimuotoisesti jo vuotta aiemmin Kaviokylän virtuaalitallissa. Kaviokylän peruja ovat ori Felix ja tamma My Memory. Kaviokylään ostettiin Nice-n-Easysta (Koululaakson "edeltäjä") tamma Nice-n-Easy Cross Your Brains. Kaviokylän kasvatteja ovat My Beautifull's Special Legend ja Cruising Boy's Special Legend.

Myös Koululaaksossa on syntynyt muutama kasvatti ennen Kalmoniemen aikaa. Kasvatteja ovat tiettävästi ainakin Laakson Shagwell (Sammy's Shake - Linba), Laakson Lisette (Sammy's Shake - Linba) ja Laakson Limonade (Sammy's Shake - Linba).

Kalmoniemi
Meepu sai Kalmoniemen siittolan haltuunsa kesällä 2001 ja aloitti siellä valtavan harvinaisten rotujen kasvatuksen. Joukkoon kuului myös akhal-tekke. Kalmoniemeen keksittiin ainakin muutamia hevosia ja ostettiin paljon suvuttomia mm. Koululaaksosta. Ostohevosia Koululaaksosta ovat ainakin Sammy's Shake ja Linba ja todennäköisesti myös sellaiset kuuluisuudet kuin Master ja Haldi. Näihin yhdistettiin Kaviokylän teket ja muualta ostettuja suvuttomia hevosia.

Kalmoniemeä seuranneet tekkesiittolat
Akhal-tekke alkoi saavuttamaan suosiota ja muutamat ihmiset ihastuivat näihin hoikkiin, kullanhohtoisiin hevosiin. Syksyllä 2001 syntyi pari uutta siittolaa Kalmoniemen rinnalle: Nightmares (myöh. Sandin siittola) ja Quiero. Näiden siittoloiden omistajat keksivät itselleen myös jalostushevosia ja vaihtoa sekä astutuksia näiden kolmen "suuren" välillä oli paljon. Muutamia tekkeoreja löytyi myös Gecko Ranchilta ja niitäkin nämä kolme pääsiittolaa käyttivät siitokseen, mutta Gecko lopetti melko pian ja sen hevoset katosivat.

Myös minä tungin lusikkani soppaan, vaikkei minulla omaa tallia ollutkaan. Kalmoniemestä ostin tekkevarsan nimeltä Qvinnie K, sitten Quierosta aikuisen tamman nimeltä Kilimanjaro ja myöhemmin näiden siittoloiden lopettaessa ostin useita heidän hevosiaan. Omat kasvattini tunnetaan etuliitteestä Gin ja kasvatustoimintani kukoistuskautta oli kevät 2002, Gin-tekkejä syntyi silloin vajaa parikymmentä.

Ongelmia
Ihan tuskattomasti ei akhal-teken maailmanvalloitus sujunut sen erikoisuuden vuoksi. Akhal-tekke ei ole rakenteeltaan moitteeton rotu eurooppalaisen mittapuun mukaan, ne ovat hoikkia, pitkäjalkaisia, joutsenkaulaisia ja niin edelleen. Nämä piirteet kuitenkin kuuluvat rodulle ja hyvä akhal-tekke ei voi näyttää puoliveriseltä.

Koska kyseessä oli uusi rotu, eivät esimerkiksi NJ-tuomarit aluksi osanneet arvostella tekkejä vaan jättivät ne huonorakenteisina ja mielestään kaikin puolin surkeina sekaluokkien hännille. Asiasta syntyi onneksi keskustelua ja tuomaritkin luultavasti hankkivat tarkempia tietoja rodusta, koska tilanne parani ainakin hieman. Ja varsinkin tekkeluokat osattiin myöhemmin arvostella varsin hyvin. Yleisissä luokissa teket eivät suuremmin juhlineet, mutta sitä tuskin voi odottaa miltään valtaroduista poikkeavalta rodulta.

Rakenlov
Myös orloveja kasvattaja Rakenlov (ent. Jouhela) alkoi kasvattaa akhal-tekkejä. Omistaja Elina keksi tallille muutamia suvuttomia hevosia ja ostikin muutaman ainakin minulta. Rakenlovin teket eivät koskaan olleet mitenkään tunnettuja, varsoja syntyi melko vähän eivätkä oriit saaneet juuri ulkopuolisia astutuksia. Rakenlovin hevoset ovat kuitenkin hyvin arvokkaita nykyisin kun teken sisäsiittoisuutta yritetään välttää.

Rakenlov lopetti toimintansa kesällä 2003 ja ostin silloin sieltä Marineaan muutamia hevosia, osa omia kasvattejani, osa suvuttomia siitoshevosia.

Rodun taantuminen
Akhal-tekke eli siis syksyllä 2001 ja alkutalvesta 2002 huippuhetkiään, pienempiä siittoloita perustettiin näiden kolmen suuren rinnalle useampiakin. Tekkien määrä oli nousussa ja kasvatteja syntyi paljon. Myös monet suuremmat siittolat ottivat teken kasvattirodukseen, näitä oli mm. Greymask ja Whitewood, mutta Greymaskin kasvatustoiminta jäi melko pieneksi eikä sieltä ole kotoisin yhtään kovinkaan kuuluisaa tekkeä.

Mutta jouluna 2001 Kalmoniemi lopetti, siittola oli paisunut liian suureksi, siellä oli nimittäin muistaakseni jopa kymmenen eri rodun kasvatustoimintaa ja hevosia pitkälti toista sataa. Ihmekös se, jos omistajalta loppuu kiinnostus moisen norsun ohjailemiseen. Niinpä osa Kalmoniemen hevosista myytiin (ne joita ei saatu kaupaksi unohtuivat ja katosivat). Itsekin ostin sieltä joitain suvuttomia jalostushevosia, mm. tammat Haldin ja Mrs. Jonesin varsoineen.

Kalmoniemen lopettaminen ei yksinään olisi riittänyt, olihan jäljellä vielä Quiero, jossa oli todella paljon tekkejä, Sandi ja minä. Mutta pian keväällä 2002 lopetti myös Quiero ja sen myötä hyvin suuri osa tekeistä katosi. Myös Sandi lopetti samoihin aikoihin ja kun minäkin hevosistani luovuin kesällä 2002, teket katosivat pikkuhiljaa virtuaalimaailmasta melko täydellisesti.

Argente Monture osti suuren osan Quieron tekeistä ja tallilla oli tarkoitus ryhtyä kasvattamaan tekkejä suuremminkin, mutta omistajan kiinnostus kuitenkin lopahti melko pian ja hevoset sekä talli jäi oman onnensa nojaan. Onneksi kuitenkaan tallia ja sitä myöten hevosia ei tuhottu, Argente Monturen sivuilta löytyy siis vielä tietoja monista tekeistä, jotka vaikuttavat nykyhevostenkin sukutauluissa.

Luultavasti ainoa paikka, missä on pidemmän aikaa ollut edes jotenkin aktiivista tekkekasvatusta on Whitewood, jossa on koko ajan ollut pari oria ja muutama tamma. Kasvatteja ei sielläkään ole kovin kontaa syntynyt, mutta ihan unohduksiin rotu ei ole painunut.

Uusi tuleminen
Syksyllä 2002 virtuaalitekkien tila oli siis lähinnä surkea. Näin harvinaisten hevosten myyminen muualle kuin rotua kasvattaviin siittoloihin on hankalaa ja niinpä iso osa hevosista katosi kun luotettavaa ostajaa ei löytynyt. Hevoset myös hajaantuivat, yksi meni yhdelle tallille, toinen toiselle ja kasvatustoiminta loppui tyystin. Ainoastaan Rakenlovissa tekkekanta säilyi, muttei juuri lisääntynyt.

Keväällä 2003 kuitenkin Marinean virtuaalisiittola päätti ryhtyi kasvattamaan tekkejä muiden venäläisten ohella ja niinpä sinne hankittiin muutamia uusia hevosia sekä useita vanhoja, ehkä jo unohduksiinkin jääneitä suvullisia hevosia. Viimeksi mainittuja olivat ainakin oriit Halodny, Abracadabra K ja pari Argente Monturen kasvattamaa tammaa.

Marineassa syntyikin useita kymmeniä Gin-tekkejä, mutta tallin lopettaessa syksyllä 2003 uhkasivat kaikki taas kerran kadota. Suurin osa hevosista päätyi kuitenkin uuteen talliini Ioniciin, jossa on kirjoitushetkellä yli 100 akhal-teken kanta. Myös Quiero on palaillut akhal-teken pariin.

Vuosi 2004
Vuonna 2004 virtuaalinen akhal-tekke oli lähinnä Ionicin ja Quieron käsissä, mutta niiden lisäksi myös Hopeajoki kasvatti jonkin verran tekkejä. Hopeajoen omistaja oli ostanut jonkin verran Marinean aikaisia hevosia, Quieron kasvatteja ja keksinyt myös muutamia uusia hevosia. Tämän lisäksi Hopeajoen omistaja ylläpiti jonkin aikaa nykyisen VATYn edeltäjää. Hopeajoki jäi kuitenkin tauolle joulukuussa 2004.
Hopeajoen lisäksi Alhippan ylläpitämä Akiva Akhal-tekes aloitteli toimintaansa lokakuussa 2004. Pieni mutta sitäkin laadukkaampi hevoskanta on hankittu lähinnä Ionicista ja Quierosta ja pari kasvattiakin on syntynyt joulukuun loppuun mennessä.
Hyvin pienimuotoista kasvatustoimintaa löytyy myös Linne's Studista, jonne keksittiin aivan uusi tamma: Ivane Mavra. Ivane on jättänyt muutaman varsan ja tallille on ostettu myös pari suvullista hevosta Ionicista. Ehkä kuulemme Linnestä vielä myöhemminkin.

Vuosi 2005 - alkuvuosi
Vuoden 2005 heinäkuuhun mennessä ei virtuaalisen akhal-teken tilanne ole muuttunut juuri lainkaan: suuret kasvattajat Ionic ja Quiero jatkavat edelleen, Akiva on päässyt hyvin jaloilleen ja saattanut maailmalle jo useita kasvatteja. Hopeajoki taukoilee edelleen, Linne on lopettamassa, laukkahevosiin painottunut Swift aloitti ja lopetti tämän vuoden aikana. Ruunivoikkoa ja voikkoa väriä jalostava Kabak Akhal-Tekes on myös aloittanut aivan uusien hevosten voimin. Kasvatustoiminta on pientä eikä tallilta montaa siitoshevostakaan löydy, mutta joka tapauksessa uudet tuontihevoset ovat hieno lisä nykyiseen tekkekantaan.
"Uusvanha" tulokas on myös talli nimeltä Allu Express, joka on ainakin osin lähtenyt käyttämään tekeillään piirrettyjä kuvia, tiettävästi ensimmäisenä virtuaalimaailmassa. Allu Expressissä on myös jonkin verran suvuttomia tuontihevosia. Uusi kasvattaja on myös laukkahevosiin panostava Dungeon Racehorses, joka sekin on tuonut uusia hevosia.

Vuosi 2005 - loppuvuosi
Ionic, Quiero ja Akiva porskuttavat edelleen. Lopettamisia on paljon: Kabakin tilanne on arvoitus, talli vaikuttaa unohdetulta, Dungeon on lopetettu ja sen hevoset ovat kadonneet, Nevoa Tekes on lopettanut, Katanjar on kadonnut.
Onneksi uusiakin tulokkaita on, Kromi Gard on aloittanut kasvatustoiminnan osin Quieron ja Ionicin kasvateilla ja muilla suvullisilla hevosilla, mutta onpa tallinomistajalla pari aivan suvutonta, uutta hevostakin. Myös Autumnia on aloitellut toimintaansa tekkien parissa, piirretyillä kuvilla poikkeuksena monista muista. Ja lopuksi on mainittava myös Sárga, jonka hoivista löytyy muutaman teken lisäksi myös RBSH:ita ja täysiverisiä sekä muita venäläisiä. Tallien linkit löytyvät linkkisivulta.
Tällä hetkellä VRL:n rotukohtaiselta kasvattajanimilistalta löytyvät seuraavat tunnukset rekisteröityinä: AET (Allu Express), Akiva, CG' (Kromi Gard), Gin (Ionic/Sirpa), Q, Quiero's ja Zeni (Kerppa).
Kasvattajien lisäksi virtuaalimaailmasta tuntuu tällä hetkellä löytyvän ainakin jonkin verran yksittäisiä tekkejä. VATYn 15.11.05 pitämä match show osoittautui menestyksekkääksi, mukana oli yhteensä 58 hevosta useilta eri omistajilta.

Vuosi 2006 - alkuvuosi
Vuoden 2006 harmillisimpana seikkoina voitaneen pitää Akivan hiljaista lopettamista ja Quieron vetäytymistä ennalta määräämättömän pituiselle tauolle. Myös Kromi Gard taukoilee, joten tällä hetkellä tekkekasvatus taitaa olla lähinnä Gin Ahaltekin (talli, jonne tekkekasvatus siirtyi Ionicista) ja Allu Expressin varassa. Uusi tulokas tekkemaailmassa on Kraftfull, jossa on toukokuun loppuun mennessä syntynyt kaksi tekkevarsaa. Tulevaisuus näyttää tuleeko Kraftfullista pitkän linjan kasvattaja. Henkilökohtaisesti en kuitenkaan ole erityisen huolissani tilanteesta, Gin Ahaltekissä on hevosia niin paljon, että jo yksin sen voimin pystytään pitämään elossa vanhat sukulinjat ja tukemaan uusia. Sen lisäksi virtuaalimaailmasta löytyy aika paljon "hajayksilöitä", vaikka kasvattajia ei tämän enempää olekaan. VRL:n rekisterissä on noin kolme ja puoli sataa tekkeä, joista osa on toki kuolleita hevosia.
Lopuksi täytyy mainita myös Southern E Arabs, joka on painottunut eniten laukkahevosiin ja omistaa myös pari at-laukkuria.

© Virtuaalinen Akhal-tekkeyhdistys
Kirjoittaja: Virginia R. (vaty(at)hevosmaailma.net)
Tiedosto luotu 2004-12-30
Sivu kuuluu VATY-sivustoon