Tekijänoikeus ja virtuaalitallit

Sisältö
 • Miksi on tällainen sivu?
 • Mitä on tekijänoikeus?
 • Mitä saa kopioida ja mitä ei?
 • HTML-koodi
 • Linkitys ja suoralinkitys
 • Kuvat ja luvat
 • Tekijänoikeuslaista
 • Hyödyllisiä linkkejä
 • K: Miksi tällainen sivu on tehty? Mitä se teitä kiinnostaa jos joku muu on kopioinut jonkun muun kuvia? Sehän on meidän oma asia mitä me teemme!
  V: Me olemme kaikki virtuaalihevostelijoita. Luvattomasti kopioivat ja linkittävät tallit pilaavat kaikkien virtuaalitallien maineen, vaikka on olemassa sellaisiakin talleja, jotka ovat huolehtineet tekijänoikeuksista. Meitä virtuaalihevostelijoita katsotaan pitkin nenänvartta ja kaikkia pidetään kuvia varastavina, piittaamattomina idiootteina ja vain sen takia, että jotkut tallit eivät osaa/viitsi huolehtia tekijänoikeuksista.
  Ylös
  K: Eikö kuvia saa kopioida virtuaalitallilleen ihan ilman lupaa?
  V: Ei saa. Kuvia, taustoja ja tekstejä suojaa tekijänoikeuslaki, joka antaa teoksen oikealle tekijälle täydet oikeudet määrätä sen käytöstä. Kuvan, tekstin tai muun teoksen omistaa aina joku, samalla tavalla kuin esimerkiksi auton ja auton varastamisesta saa rangaistuksen, samoin kuin kuvien varastamisesta, jos asia menee oikeuteen.
  Ylös
  K: Mistä tiedän, mitä saa kopioida ja mitä ei?
  V: Jos sivusto levittää vapaasti kopioitavia kuvia, niin siitä on yleensä huomautettu. Jos mitään tällaiseen viittaavaa tekstiä ei ole, sivuilta ei saa kopioida kuin luvalla.

  K: Mitä sitten saa kopioida ilman lupaa?
  V: Hyvä nyrkkisääntö on: ei mitään. Valokuvat, tekstit, väliviivat, taustat ja muu sellainen on lähestulkoon aina tekijänoikeuslain suojaamaa materiaalia. Jotkut sivut tosin ovat sellaisia, mistä löytyy vapaasti kopioitavia kuvia, taustoja yms. ja niiltä tietysti saa kopioida. Kannattaa kuitenkin hieman katsoa, etteivät sellaiset sivustot levitä kiellettyä materiaalia, ts. anna kopioitavaksi sellaisia kuvia, joita ei oikeasti saisi kopioida.

  K: Enkö saa kopioida ilman lupaa sittenkään vaikka kuvan yhteydessä ei ole ©-merkintää tai kopioinninestoa?
  V: ©-merkintä ei ole pakollinen, oikean napin esto vielä vähemmän (ja se ei muuten edes estä kopioimista). Kuvaa ei saa käyttää, vaikka missään ei niin sanottaisikaan. Niitä saa kopioida ilman lupaa vain silloin kun sivuilla ilmoitetaan niin.

  K: Mutta kun tosi monet tallit käyttävät sivun X kuvia, vaikkei siellä sanota, että saa kopioida. Kai minäkin sitten saan kun muutkin?
  V: Se, että monet käyttävät kuvia ei tee niitä laillisiksi. Jos muut rikkovat tekijänoikeuslakia, ei se tee siitä yhtään hyväksyttävämpää. Voisihan sitä hypätä kaivoonkin, "kun kaikki muutkin tekee niin"...

  K: Kaverini väittää, että sivulta X saa kopioida ihan vapaasti, mutta ei siellä sellaista lue. Monilla talleilla on kuitenkin samoja kuvia, joten saanko kopioida niitä?
  V: Asia on parasta varmistaa kysymällä, koska kaverisi ja muut tallien omistajat voivat olla väärässä.

  K: Entäs ulkomaalaiset sivut? Kai niistä nyt ainakin saa kopioida vapaasti?
  V: Ei saa, koska tekijänoikeuslait suojaavat ulkomaisiakin sivuja.
  Ylös

  K: Mutta entäs sitten html-koodi? Eikös senkin kopiointi tämän perusteella ole kiellettyä?
  V: HTML-tagit (taustojen, kuvien taulukoiden, linkkien yms. koodit) eivät ole tekijänoikeuslain suojaamia, niitähän käytetään jokaisella sivulla eikä ilman niitä voisi nettisivuja tehdäkään.
  Koodia ei siis suojaa tekijänoikeus, sivuston ulkoasua sen sijaan saattaa suojata, jos se on tarpeeksi omaperäinen. Virtuaalitallit tuskin koskaan saavuttavat sellaista omaperäisyyttä, että niitä tekijänoikeus suojaisi.
  Ylös
  K: Entäs jos en kopioi kuvaa vaan linkitän sen omalle sivulleni? Eihän se ole laitonta?
  V: Kyllä se vain on. Vaikka linkitys onkin internetin perusta, niin kuvien linkitys on luvatonta. Ensinnäkin, käyttäjälle se näyttää ihan samalta kuin olisit kopioinut kuvan ja se kuva on oikeasti sinun sivuillasi ilman lupaa, vaikka se nyt olisikin "vain linkitetty".

  K: Mutta jos minä kopioin kuvan/tekstin ja muutan sitä vähäsen, niin onko se silloin laillista?
  V: Ei ole laillista, koska teosta ei saa muokatakaan ilman tekijän lupaa, oli se sitten teksti, kuva tai joku muu.

  K: Mitä on suoralinkitys?
  V: Sitä, että laitat sivuillesi kuvan osoitteen <img src="http://www.hevosmaailma.net/kuva.jpg"> eli linkität kuvan sivuillesi Hevosmaailma.netin palvelimelta tallentamatta sitä omaan hakemistoosi.

  K: Miksi suoralinkitys kielletään usein?
  V: Suoralinkitys aiheuttaa turhaa liikennettä sille palvelimelle, jolta kuva on otettu. Tätä nimitetään englanniksi termillä bandwidth theft eli kaistanleveysvarkaus. Tällainen varastaminen on hyvin epätoivottavaa, koska useimmat maksavat omasta kotisivutilastaan ja suoralinkittäjät hyödyntävät sitä kotisivutilaa ilmaiseksi.
  Huomaa, että monet sivustot, jotka antavat kuvia vapaaseen käyttöön kieltävät suoralinkityksen juuri tästä syystä.

  K: Mutta kun Expageen ei saa ladattua omia kuvia. Silloin on pakko suoralinkittää!
  V: Kuvat, joihin on saatu lupa voidaan ladata jonnekin muualle, vaikkapa PhotoBucketiin. Näin ei tarvitse suoralinkittää sellaisesta paikasta, jossa se on kielletty.

  K: Entäs jos suoralinkitystä ei ole erikseen kielletty?
  V: Hyvän netiketin mukaan sitä pitäisi välttää edellämainituista syistä, vaikkei sitä olekaan erikseen kielletty.

  K: Onkos tämän perusteella sitten sivujenkin linkittäminen kiellettyä??
  V: Ei ole, sehän on internetin perusta, muuten netti ei olisi verkko vaan kasa yksittäisiä sivuja. Jos linkität dokumentteja muilta sivustoilta, pidä huoli siitä, että käyttäjälle selviää, ettei se sivu ole sinun vaan jonkun muun tekemä.
  Ylös

  K: Lähetin yhdelle tallille mailia kuukausi sitten, että saanko kopioida kuvia. Ei ole tullut vastausta, joten kai nyt saan kopioida? Hiljaisuus on myöntymisen merkki, eikö vain?
  V: Ei, lupa on oltava. Joidenkin sivujen ylläpitäjät eivät vastaa lainkaan virtuaalitallien sähköposteihin, koska niitä tulee niin paljon. Jos vastausta ei tule, kuvaa/tekstiä ei saa kopioida.

  K: No niin, nyt on kuviin saatu luvat. Sitten vain kuvat sivuille, vai?
  V: Teoksen (kuvan, tekstin tms) yhteydessä on mainittava tekijä ja useat sivustot pyytävätkin linkittämään kuvan yhteyteen omat sivunsa. Eli kuvan yhteydessä on ilmoitettava kuka sen on ottanut tai mistä se on kopioitu.

  K: Mutta jos minä en kysy lupaa, vaan otan kuvan/tekstin ja laitan sen alle kuvan ottajan tiedot ja linkin. Onko se silloin laillista?
  V: Ei ole. Kuvan, tekstin yms. käyttöön on oltava lupa, pelkät ©-merkinnät kuvan alla eivät riitä.

  K: Kaverini sai luvan käyttää sivun X kuvia tallillaan. Pitääkö minunkin kysyä lupa vai voinko kopioida kun kaverikin sai luvan?
  V: Et saa. Jokaisen on kysyttävä lupa itse omalle tallilleen. Tekijällä on täysi oikeus antaa jokin kuva kaverillesi ja kieltää käyttö sinulta. Muista, että tässä tapauksessa tekijä on se, joka määrää. Usein kyllä saat luvan, jos joku toinenkin talli on saanut, mutta yleistää tätä ei voi.
  Ylös

  Tekijänoikeuslaki

 • 1. Mikä laki ja mitä se suojaa
 • 1.1 Mikä on teos
 • 2. Miten tämä vaikuttaa virtuaalitalleihin
 • 2.1 Mihin tarvitaan lupa
 • 2.2 Mitä suojaa virtuaalitalli saa
 • 2.3 Linkitys

  1. Mikä laki ja mitä se suojaa Erityinen tekijänoikeuslaki suojaa teosta ja antaa teoksen tekijälle oikeuksia määrätä tekemänsä teoksen käytöstä. (Mikä on teos, siitä puhun myöhemmin). Eli tekijä saa halutessaan ansaita rahaa teoksellaan eikä kukaan muu saa sitä ilman lupaa tehdä. Tekijä voi myös määrätä teoksensa julkaisemisesta ja käyttämisestä. Esimerkiksi valokuvan ottajalla on täysi oikeus määrätä kuvastaan, antaa se jollekin tallille käyttöön ja kieltää käyttö toiselta.

  Tekijä voi myös myydä teoksensa ja sillä tavalla luopua kaikista materiaalisista oikeuksistaan teokseen. Mutta siitä huolimatta tekijällä on edelleen ns. moraaliset oikeudet teokseensa. Moraaliset oikeudet tarkoittavat sitä, että tekijän nimi on ilmoitettava teoksen yhteydessä hyvän tavan mukaisesti eikä teosta saa esittää tekijää loukkaavassa yhteydessä. Tämä onkin hyvä pitää mielessä, koska joidenkin kuvaajien mielestä heidän kuviensa käyttäminen virtuaalitallilla on loukkaavaa käyttöä ja siten lainvastaista.

  Teoksen muokkaaminen toiseen muotoon ei poista tekijänoikeuksia. Tällä perusteella ei paperille painettua kirjaa saa kirjoittaa digitaaliseen muotoon internetsivuksi ilman tekijän lupaa.

  Tekijänoikeuslaissa määritellään myös useita poikkeuksia, usein varsin yksityiskohtaisestikin, mutta tässä on perusrunko asiasta.

  Huomion arvoista on se, että nämä kaikki määräykset koskevat teoksen julkistamista. Yksityiseen käyttöön saa kopioida kuvia ja tekstejä, mutta niitä ei saa ilman tekijän lupaa julkaista. Käytännössä omalle koneelleen saa siis tehdä vaikka kuvakokoelman, mutta julkisuuteen se ei saa päästä.
  Ylös
  Laki-osuuden alkuun

  1.1 Mikä on teos

  Tekijänoikeuslaissa puhutaan nimenomaisesti teoksesta. Teoksen yhteydessä puhutaan myös termistä teoskynnys, joka on jokaisen teoksen ylitettävä. Jos teoskynnys ei ylity, teos ei myöskään nauti tekijänoikeuslain suojaa.

  Teoskynnys ei kuitenkaan tarkoita esimerkiksi tekstin tai sävellyksen taiteellista tasoa. Jos kirjoitus tai sävellys on riittävän omaperäinen, se ylittää teoskynnyksen, olipa se kuinka huono tai hyvä tahansa. Teoksen ei tarvitse olla myöskään erityisen "taiteellinen" vaikka sellainen termi laissa mainitaankin.

  Teoskynnys on varsin harkinnanvarainen juttu. "Perinteisissä" taiteenlajeissa se on yleensä melko selvä: sävellys, sanoitus, kirjoitus, runo, maalaus tms ovat miltei aina tekijänoikeuden suojaamia teoksia.

  Tosin tässäkin kannattaa käyttää järkeään: jos virtuaalihevosen sivuilla lukee: "Polle on kiltti hoitaa ja tosi hyvä ratsastaa, mutta saattaa maastossa riehaantua", se ei ole mitenkään omaperäinen vaan tällaisia kuvauksia löytyy keskimäärin kolmetoista tusinasta. Jos tällaisen tekstin kopioi jonkun toisen sivulta, ei kyseessä ole tekijänoikeuslain vastainen teko. Mutta jos hevosesta on kerrottu enemmän, yksityiskohtaisemmin ja/tai persoonallisesti, niin silloin teksti alkaa olla jo tekijänoikeuden tarkoittama teos eikä sitä saa siis kopioida ilman.

  Mutta nämä "ei-niin-perinteiset" taiteenlajit ovatkin pulmallisempi kysymys. Esimerkiksi internetsivujen ulkoasu ja html-koodi ovat aina toisinaan kädenväännön kohteena. Hyvänä nyrkkisääntönä toimii se, että teosta suojaa tekijänoikeus silloin, kun teos on sen verran erikoinen ja omaperäinen, että jos joku toinen lähtisi toteuttamaan samaa asiaa, hän ei päätyisi samaan ratkaisuun.

  Lisää tietoa tekijänoikeuksista löytyy J. Korpelan tekijänoikeusfakista
  Ylös
  Laki-osuuden alkuun

  2. Miten tämä vaikuttaa virtuaalitalleihin
  2.1 Mihin tarvitaan lupa
  Tekijänoikeus suojaa myös internetissä olevaa materiaalia, vaikka tämä toisinaan tuntuukin unohtuvan. Perussääntö on siis: Älä käytä ilman lupaa mitään, mikä ei ole sinun. Talleilla nämä usein koskevat lähinnä tekstejä ja kuvia.

  Erilaisiin webissä käytettäviin koodeihin (oikean napin käytön esto tms.) ei ole tekijänoikeutta kenelläkään, koska kuka tahansa esim. Java Scriptiä osaava voi vääntää itselleen tarvittavan koodin.
  Ylös
  Laki-osuuden alkuun

  2.2 Mitä suojaa virtuaalitalli saa
  Teoksen yhteydessä oli puhe internetsivujen ulkoasusta eli lay-outista. Usein kysytään, että kun joku on kopioinut sitä ja tätä ja sivu on ihan samannäköinen. Tässä asiassa kannattaa pitää järki kädessä, virtuaalitallien tekijät ovat amatöörejä eivätkä osaa tehdä sivuistaan niin omaperäisiä, että sitä lopulta tekijänoikeuslaki suojaisi.

  Normaalit taulukot, linkit, kuvakoodit, värikoodit, linkkikoodit, kehykset ja sen sellaiset ovat nettisivujen perustavaraa eikä kenelläkään ole niihin tekijänoikeutta. Suora kopiointi on tietysti ikävää ja sitä pitäisi välttää, mutta on aivan yleistä ihan ammattilaismaailmassakin, että käydään tutkimassa muita sivuja ja katsotaan miten siellä on mikin asia toteutettu.

  Se, että sivujen tekemisessä on nähty vaivaa tai että ne on tehty käsin kirjoittamalla html-koodia, ei tuo sivustolle tekijänoikeussuojaa. Tekijänoikeus ei nimittäin puutu siihen, miten paljon (tai vähän) teoksen tekemisen takia on nähty vaivaa. Omaperäisyys ratkaisee ja nettisivujen ulkonäön on todella vaikeata saavuttaa niin suurta omaperäisyyttä, että tekijänoikeuslaki sitä suojaisi.

  Tekstit, jos ne ovat tarpeeksi omaperäisiä saavat myös tekijänoikeussuojaa eikä niitä saa sellaisinaan kopioida. "Sellaisinaan kopioida" on vaarallinen termi, sillä muutaman sanan tai sanamuodon muuttaminen ei vielä tee teoksesta erillistä teosta. Ja teostahan ei saanut muokatakaan ilman tekijän lupaa...
  Ylös
  Laki-osuuden alkuun

  2.3 Linkitys
  Linkitys on internetin käytön perusta ja sinällään ei kukaan voine kieltää linkittämästä omaa sivustoaan. Kuitenkin hyvän netiketin vastaista on linkittää kuvia (!!!) ilman lupaa tai yksittäisiä dokumentteja. Tällöin sivuilla vieraileva henkilö saattaa hyvinkin saada sellaisen mielikuvan, että sivuston tekijä on tehnyt myös sen dokumentin, joka on muualta linkitetty. Ainakin linkin yhteydessä on hyvä mainita miltä sivustolta kyseinen dokumentti on linkitetty. Tämä on erityisen tärkeää silloin kun dokumentti aukeaa eri sivuston kehykseen (frameen).
  Ylös
  Laki-osuuden alkuun

 • Hyödyllisiä linkkejä
 • Tekijänoikeutta käsitteleviä tai sivuavia dokumentteja (J. Korpela), paljon hyvää asiaa tekijänoikeuksista yleensä sekä internetistä
 • Mikä onkaan kiellettyä/sallittua Sukupostin kuvien linkittämisessä (Sukuposti.net), ohjeet Sukupostin kuvien käyttöön ja yleistä juttua suoralinkityksestä
 • Don't Even Think About It (PhenomenalWomen.com), varsin suorasanaista tekstiä suoralinkityksestä
 • PhotoBucket.com, ilmainen ja helppokäyttöinen kuva-albumi
  Ylös
 • © Virginia R. virginia(a)hevosmaailma.net
  Tiedosto luotu 2005-04-24
  Sivu kuuluu Virginian virtuaalinen kotisivu-sivustoon