Virginian virtuaalinen kotisivu

Millainen on hyvä rotuyhdistys?

julkaistu Vippoksessa 12/04

VRL:n alta löytyy rotuyhdistyksiä miltei jokaiselle yleiselle rodulle ja monelle harvinaisemmallekin. Mitä nämä tekevät, mitä niiden pitäisi tehdä, mitä niiltä toivotaan ja onko niistä ylipäänsä hyötyä, sitä pohdin seuraavassa.

Monien rotuyhdistysten sivuilla luvataan paljon: yhdistys toimii rodun kasvattajien ja muiden kiinnostuneiden kohtauspaikkana, se aikoo parantaa rodun asemaa, mainetta, tunnettuutta ja määrää virtuaalimaailmassa, se tarjoaa tietoa, järjestää kisoja, laatuarvosteluita ja kaikkea muuta yksilöiden rekisteröinnin lisäksi. Tässä ovatkin jo ainekset hyvän rotuyhdistyksen toimintaan, mutta kuinka moni yhdistys todellakin tätä kaikkea tarjoaa, lupauksista huolimatta?

Ei hetken mielijohteesta

Valitettavan monet rotuyhdistykset näyttävät siltä, että ne on perustettu hetken mielijohteesta. Minulla on vähän sellainen vaikutelma, että paljon rotuyhdistyksiä on syntynyt sillä tavoin, että tallinomistaja päättää aloittaa jonkun uuden rodun kasvatuksen, huomaa ettei sille ole rotuyhdistystä olemassa ja päättää samalla perustaa myös yhdistyksen.

Homma ei vain toimi näin, sen todistaa jo se miten paljon rotuyhdistyksiä unohdellaan. Rotuyhdistyksen pitäjä tarvitsee ensinnäkin mielenkiintoa rotua kohtaan. Samaa tarvitsee tietysti myös kasvattaja, ei riitä pelkästään se, että on nähnyt rodun kuvia jossain ja ajattelee, että ovatpa söpöjä, alanpa kasvattamaan noita ja perustanpa rotuyhdistyksen. Tämä mielenkiinto antanee myös pitkäjänteisyyttä, sitä että jaksaa pitää yllä yhdistystä, vaikka viikkokausiin ei tulisi yhtä ainoata rekisteröintiä ja kasvattajalistalla vain talli tai pari. Näin siis silloin, jos kyse on harvinaisesta rodusta. Jos yhdistyksen rotu on hyvinkin yleinen, tilanne voi olla päinvastainen: sähköpostilaatikko on täynnä rekisteröintipyyntöjä, päivityspyyntöjä, "haluan kasvattajalistalle" -pyyntöjä ja moitteita yhdistyksen toiminnasta, kun ei ole sitä eikä tätä eikä tuota.

Pitäjä on rodun asiantuntija

Yhdistyksen pitäjää pidetään tietyllä tavalla rodun asiantuntijana, oli tämä sitä tai ei. Ja asiantuntija pitäisi ollakin tai ainakin perehtynyt hyvin rotuun ja sen ominaisuuksiin. Rotuyhdistyksen pitämisessä ei ole mitään mieltä, jos yhdistys käsittää vain Hevosmaailma.netistä linkitetyn rotuesittelyn ja rekisterilistauksen. Hevosmaailma.netistä pystyy jokainen kaivamaan haluamansa rodun tiedot ja rekisterilistaa pystyisi ylläpitämään vaikka koulutettu apina, tällaisesta rotuyhdistyksen irvikuvasta ei ole mitään hyötyä kellekään. Eikä se paranna pitäjänsä mainetta, vaikka joskus tuntuu siltä, että rotuyhdistyksen ylläpitämisellä haetaan "rispektiä" muiden keskuudessa. Ylläpitäjän pitäisi siis hankkia itselleen tietoa rodusta, sen rakenteesta, käytöstä ja muusta rotuun liittyvästä. Tämä edellyttää netin ja hevoskirjojen selailua, tervettä lähdekritiikkiä, kykyä sisäistää asioita ja muotoilla ne selkeään sanalliseen muotoon yhdistyksen nettisivuille. Tämä puolestaan edellyttää aitoa mielenkiintoa rotua kohtaan, muuten sitä ei jaksa eikä viitsi tehdä.

Rodun tietopankki

Mitä rotua x kasvattava tai siitä kiinnostunut virtuaalihevostelija haluaa sitten tietää? Ensinnäkin olisi hyvä jos rotuyhdistyksen sivuilla kerrottaisiin mahdollisesti jopa kuvien avulla, miltä rodun hyvän yksilön tulee näyttää, millaisia rakennepiirteitä siltä edellytetään ja mitkä piirteet taas ovat virheitä. Koska näyttelyiden tuomarit eivät varsinkaan harvinaisempien rotujen kohdalla ole välttämättä mitään asiantuntijoita rodun rakenteen suhteen, he olisivat varmasti iloisia tällaisista esittelyistä. Tämä edellyttää rotuyhdistyksen pitäjältä melkoista asiantuntemusta rodun rakenteesta ja hevosen rakenteesta yleensä, muuten tällaisia esittelyjä ei voida pitää luotettavina ja niistä ei siis ole mitään hyötyä. Tässä tulee korostettua edellisessä kappaleessa peräänkuulutettua asiantuntemusta, joka on monella ylläpitäjällä pahasti hukassa.

Rakennekuvauksen lisäksi ainakin itse haluaisin lukea rodun vaiheista virtuaalimaailmassa. Reaalimaailman historiatiedot eivät ole kovinkaan tärkeitä tietoja, nehän pystyy lukemaan Hevosmaailma.netistä eivätkä ne tiedot vaikuta paljoa virtuaaliseen rotuun. Mutta jalostustoiminnalle antaa tietynlaista pohjaa, jos rotuyhdistys on selvittänyt mm. seuraavia seikkoja:

Nämä kaikki tiedot auttavat myös siinä vaiheessa kun suvullisen hevosen omistaja lähtee selvittelemään hevosensa kadonneiden esivahempien tietoja, vaiheita ja ominaisuuksia. Virtuaalimaailmassa pitkään olleiden rotujen vaiheita on tietysti hankalaa selvittää, koska hevoset, tallit ja ihmisetkin ovat kadonneet ja vieneet tiedot mukanaan, mutta onneksi virtuaalimaailmasta kuitenkin löytyy vielä niitä pitkän linjan harrastajia, joilta saattaa löytyä arvokkaita tiedonrippeitä eri roduista. Arvokkaita ovat myös lopettaneiden tallien, yhdistysten ja hevosten sivut, jotka ovat unohtuneet nettiin näkyville. Tämä taas edellyttää ahkeraa Googlen käyttöä.

Rotuyhdistyksen pitäisi siis pystyä tarjoamaan tietoa niin oikeasta rodusta kuin rodun virtuaalisista yksilöistäkin. Kovin harva yhdistys nykyisin tätä kuitenkaan tarjoaa, joten olisiko syytä miettiä yhdistysten ylläpitämisen mielekkyyttä? Yhdistys vie aikaa siinä missä virtuaalitallikin eikä sitä voi pyörittää noin vain "sivubisneksenä" tallin ohella.

© Virginia R. virginia.shore(a)gmail.com
Tiedosto luotu 2009-01-26
Sivu kuuluu Virginian virtuaalinen kotisivu-sivustoon