Virginian virtuaalinen kotisivu

VRL:n monopoli ja mitä sille pitäisi tehdä

julkaistu Vippoksessa 9/04

Jos haluat hevosesti VRL:n alaiseen kantakirjaan, sinun on vietävä se VRL:n alaisen näyttelyjaoksen näyttelyihin. Vaihtoehtoja ei ole. ERJ, KRJ, KERJ ja muut lajijaokset ovat VRL:n alaisia eikä niillä ole kilpailijoita. Niillä on siis monopoliasema, jolloin kilpailua ei ole. Ja koska ei ole kilpailua, ei tarvitse välittää siitä, ovatko asiakkaat tyytyväisiä. Jos ei palvelu kelpaa, olkoot ilman.

Monopoleilla (l. yksinmyyntiasema; yksinoikeus; hallitsevassa asemassa oleva suuryritys) on reaalimaailmassa huono kaiku ja länsimaiseen vapaaseen markkinatalouteen monopoli-ajattelu ei sovikaan. Monopoliasemassa yksi yritys on ainoa, joka tarjoaa tiettyä palvelua, sillä on siis paljon ostajia, se voi hinnoitella tuotteensa miten haluaa eikä sen tarvitse välittää oikeastaan mistään, ei kilpailijoista (koska niitä ei ole) eikä asiakkaistaan. Ylimielinen monopoli johtaa siihen, että kaikenlainen kehitystyö loppuu ja asiakkaiden valitukset tuotteista kuitataan sanomalla: "Jos ei kelpaa, ole sitten ilman". Vapaassa kilpailutilanteessa yrityksen sen sijaan on hinnoiteltava tuotteensa houkuttelevasti, kehitettävä niitä koko ajan paremmiksi ja huomioitava koko ajan mitä kilpailija tekee. Kilpailu on siis erityisesti kuluttajan etu.

Monopolit virtuaalimaailmassa

Yksittäisen virtuaalitallin on hankalaa päästä monopoliasemaan missään suhteessa, ellei se keksi jotain aivan täysin uutta ja erilaista. Sellaiset ideat ovat kuitenkin vähissä nykyisin. Mutta yksi monopoli virtuaalimaailmassa on: VRL ja sen alaiset jaokset. En käy tällä kiistämään VRL:n ja sen jaoksien ansioita ja saavutuksia ennen niin villin virtuaalimaailman "kesyttämisessä", mutta pieni kilpailu ei silti olisi pahitteeksi.

Otetaanpa esimerkiksi NJ, joka lienee jaoksista tunnetuin ja suosituinkin ja jonka monopoliasema on ehdottomin. NJ:n ongelmat ovat tuttuja: luokat täyttyvät niin nopeasti ettei mukaan ehdi, tuomarit ovat ylityöllistettyjä, luokkia perutaan, tuloksia ei tule, harvinaisia rotuja ei osata välttämättä asiantuntevasti arvostella. Luokkien nopeasta täyttymisestä todetaan vain, että nopeat syö hitaat, voi voi. Pitämättä jätetyistä näyttelyistä todetaan, että se on pitäjien moka, ei liikuta NJ:tä mitenkään eikä olla halukkaita tekemään muutoksia, jotka ehkä parantaisivat tilannetta. Silti NJ-näyttelyiden luokat ovat viikosta ja kuukaudesta toiseen täynnä. Miksi? No kun vaihtoehtoakaan ei ole. NJ:llä on täydellinen näyttelymonopoli ja myös kantakirjamonopoli.

Miettikääpä mitä tapahtuisi, jos NJ:lle tulisi yhtäkkiä kilpailija: joku perustaisi NJ 2:n, joka jakaisi omia arvonimiään, jonka kautta olisi mahdollista päästä kantakirjaan, jonka näyttelyissä olisi tilaa ja tulokset tulisivat aina ajallaan, tuomarit olisivat asiantuntevia myös erikoisempien rotujen kohdalla. Vanhan NJ:n olisi PAKKO alkaa muuttamaan toimintaansa tai muuten se jäisi auttamatta jalkoihin ja unohtuisi, siis liiketalouden termein menisi konkurssiin. Tämä aiheuttaisi tietysti päänvaivaa ja harmeja NJ:n ihmisille, mutta tavallinen virtuaalihevostelija hyötyisi siitä.

Pitäisikö siis perustaa uusi NJ?

Tämä ei nyt tarkoita sitä, että kaikkien vähänkään kynnelle kykenevien pitäisi suin päin rynnätä perustamaan uusia näyttely-, este-, koulu- tai muitakaan jaoksia, jos nykyisten jaosten toiminta ei ihan miellytä. Jaosten pitäminen ei ole lainkaan helppoa eikä yksinkertaista, siinä tarvitaan kärsivällisyyttä, pitkäjänteisyyttä ja näkemystä niin virtuaalimaailmasta, kyseisestä lajista kuin nettisivuistakin. Ja varsinkin näyttelyjaoksen perustaminen ja ylläpitäminen on erittäin vaativaa, koska siinä tarvitaan motivoituneen ylläpitäjän lisäksi asiantuntevia, viitseliäitä ja yhtä lailla motivoituneita tuomareita. Tällaisia ihmisiä on virtuaalimaailmassa vähän ja heistäkin varmasti suuri osa on jo NJ:n palveluksessa. Uusi NJ tulisi siis todennäköisesti kaatumaan joko tuomarien puutteeseen tai asiantuntemattomien tuomarointien aiheuttamaan murskakritiikkiin.

Mutta muiden jaosten kohdalla pieni kilpailu ei varmaan tekisi pahaa, mutta VRL estää tämän täysin, kun se ei ota siipiensä suojaan kuin yhden jaoksen kustakin lajista tai vaikkapa rodun yhdistyksestä. Kaksi saman lajin/rodun yhdistystä VRL:n alla antaisi meille tavallisille tallaajille mahdollisuuden valita se, jonka toiminta miellyttää enemmän. Ja se puolestaan pakottaisi molemmat yhdistykset kehittämään toimintaansa ja näin pitämään kävijät tyytyväisinä tai pian toinen putoaisi kilpailusta pois ja kahden yhdistyksen "ongelma" olisi sillä hoidettu.

Mitä me tavalliset tallaajat siis voimme tehdä monopolijaoksille, joiden toiminta ei miellytä ja edes asiallisen palautteenkaan antaminen ei johda mihinkään? Valittaa VRL:lle? Mitäpä ylläpitäjä voi tehdä asialle, jaokset toimivat itsenäisesti paljoa kattojärjestöstään piittaamatta. Jättää jaoksen kisat väliin? Ei liikuta ketään, kyllä niitä osanottajia riittää muutenkin. Kirjoittaa vieraskirjaan nimeton haukkumaviesti? Nämä poistetaan valoa nopeammin eikä nimeton toiminta johda mihinkään. Järjestää virtuaalimaailman vallankumous? Siinä alkaisi olla jo ideaa, mutta toteutus ontuu.

© Virginia R. virginia.shore(a)gmail.com
Tiedosto luotu 2009-01-26
Sivu kuuluu Virginian virtuaalinen kotisivu-sivustoon