Virginian virtuaalinen kotisivu

Unkarilaiset puoliverirodut

julkaistu Vippoksessa 12/04

Unkarilaiset hevoset ovat varsin harvinaisia virtuaalimaailmassa noin yleisesti ottaen eivätkä nämä rodut kuulu niihin tunnetuimpiin rotuihin muutenkaan. Tämä artikkeli käy läpi Unkarin puoliverirodut, niiden yleispiirteet ja tilanteen virtuaalimaailmassa.

Unkari on tunnettu hyvistä hevosistaan ja pitkistä hevosperinteistä, mutta virtuaalimaailmassa unkarilaiset rodut ovat harvinainen näky. Maasta on lähtöisin 6 puoliverirotua, mutta tämän lisäksi Unkari on ollut aina tunnettu myös lipizzankasvatuksesta sekä täysiverisistään ja arabeistaan. Lähes poikkeuksetta maan omissa roduissa on jotain mainituista roduista.

Shagya

Shagya lienee tunnetuin unkarilaisista roduista. Arabityyppinen mutta arabia hieman raskaampi ja kookkaampi shagya ansaitsisi kyllä suurempaakin huomiota. Tähän mennessä shagyoita on virtuaalimaailmassa esiintynyt vain ajoittain ja paljon vanhoja hevosia on kadonnut, nyt ne näkyvät enää niminä sukutauluissa. Kuten sanottu, shagya muistuttaa hyvin paljon arabianhevosta, josta se suurimmaksi osaksi polveutuukin. Shagya on arabia rotevampi ja kookkaampi ja usein siitä puuttuu nykyisille arabeille tyypillinen ylitseampuva jalous ja sirous. Shagyan etuna on monipuolisuus: rotua on alunperin käytetty valjakkohevosena ja armeijan ratsuna ja se sopii hyvin molempiin ammatteihin, ratsuksi kaikkiin lajeihin ja valjakkoon. Shagyan kuvia voi olla hieman hankalaa löytää netistä, mutta kyllä niitä kuitenkin löytyy. Ja jos etsintä tuntuu toivottomalta, voi aina turvautua rotevarakenteisten arabien kuviin.

Furioso

Furioso tai furioso-northstar on uusi tuttavuus virtuaalimaailmassa, viime kesänä RDN:ään keksittiin ensimmäiset tietämäni yksilöt ja siitä innostuneena keksin itsekin yhden. En tiedä onko näitä hevosia ollut virtuaalimaailmassa aikaisemmin, jos onkin niin hyvin vähän kuitenkin. Furioso polveutuu samannimisestä täysiverioriista ja myöhemmin Furioson kantaan liitettiin täysiveriori North Starista polveutuva kanta. Furiosossa näkyy toisinaan edelleen täysiveristen esivanhempien vaikutus, mutta muuten rotu edustaa keskiraskasta puoliverityyppiä. Rotu kelpaa mainiosti ratsuksi ja vaunuhevoseksi.

Kisber

Kisber tai kisber-felver on varsin harvinainen näky virtuaalimaailmassa, itselläni on yksi tamma ja tiedossa on myös yksi ori. Epäilen, että nämä ovat ainoita laatuaan vaikka rotu on mainio kilparatsu. Myös kisberissä on paljon täysiveristä ja se muistuttaa tätä paljon rakenteeltaan ja tyypiltään. Tästä huolimatta rotua on käytetty ja käytetään paikoin vieläkin kevyisiin maatöihin kuten useita muitakin unkarilaisia rotuja.

Nonius

Nonius on Unkarin puoliverisistä raskain ja shagyan ohella parhaiten tunnettu, joskaan ei virtuaalimaailmassa. Itse asiassa rotu taitaa olla täysin tuntematon täällä, ehkä joitain hajayksilöitä on joskus saattanut jollain olla, mutta minkäänlaisesta kasvatustoiminnasta ei ole puhettakaan. Kuvien hankala saatavuus on noniuksenkin ongelma ja erityisesti siksi, että korvaavia kuvia ei muista roduista löydy kovin helpolla.

Gidran

Gidran on anglo-arabityyppinen rotu. Sen jalostuksessa on käytetty paljon arabeja, täysiverisiä, angloarabeja ja shagyoita vaikka kantaori Gidran II olikin arabioriin ja espanjalais-napolilaisen tamman jälkeläinen. Rotu on nykyisin erittäin laadukas ja hyvärakenteinen ratsuhevonen, mutta valitettavasti erittäin harvinainen. Harvinaisuuden takia rotuun sallitaan risteytettävän puhdasrotuisia täysiverisiä, anglo-arabeja ja arabeja, jos nämä ovat hyväksyttyjä omissa kantakirjoissaan, säkäkorkeudeltaan yli 152-senttisiä ja väriltään rautiaita. Gidranissa on se omalaatuinen piirre, että suurin osa hevosista, elleivät peräti kaikki yksilöt ovat rautiaita. Virtuaalimaailmassa gidraneita ei taida olla ainoatakaan. Sinällään sääli, koska rotu on hyvä kilparatsuna ja miksei myös jopa FWB-jalostuksessa.

Unkarilainen puoliverinen

Unkarilainen puoliverinen on periaatteessa sama asia kuin kotoinen FWB, kyse on vain siitä, että unkarilaiset puoliveriset ovat syntyneet Unkarissa. Jalostuspohjan muodostavat kuitenkin maan omat ratsurodut, lähinnä kisber, furioso ja gidran, mutta näihin on risteytetty täysiverisiä ja eurooppalaisia puoliverisiä. Kyse on siis kilparatsuksi jalostettavasta hevosesta, oli rotutausta mikä tahansa. Unkarilaisia puoliverisiä ei virtuaalimaailmassa näy ja miksi näkyisikään, onhan meillä FWB.

© Virginia R. virginia.shore(a)gmail.com
Tiedosto luotu 2009-01-26
Sivu kuuluu Virginian virtuaalinen kotisivu-sivustoon