Virginian virtuaalinen kotisivu

Virtuaalimaailman ulkoasukeskeisyys

julkaistu Vippoksessa 6/05

Ulkoasusta (eli lay outista eli leiskasta) on tainnut tulla yksi tärkeimpinä pidetyistä asioista virtuaalimaailmassa ja samalla varsin yleinen riidanaihe. Joskus tuntuu siltä, että liian paljon huomiosta pyörii nimenomaan ulkoasun ympärillä, vaikka sen pitäisi olla ainoastaan häiritsemätön kehys sisällölle.


"Perustan rotuyhdistyksen, millainen leiska pitäisi tehdä?"
"Kumpi on parempi ulkoasu, uusi vai vanha?"
"Onpa sun tallillas massa-leiska!"
"Et pääse tallirinkiin kun ei ole iframea tai tablea."
"Tehkää mulle leiska!"
"Kiva hevonen, mutta rumat sivut."
"Mitä värejä tulee mieleen nimestä Pullapossu?"
Varmasti jokainen vähänkään eri foorumeissa liikkuva virtuaalihevostelija on törmännyt tällaisiin lausahduksiin ja moniin muihinkin, joissa ruoditaan tallien ja sivujen ulkoasua. Joskus tuntuu siltä, että rengistä on tullut isäntä, ulkoasu on huolenaihe numero ykkönen, toiminta, sisältö ja käytettävyys ovat jääneet sivurooliin, vaikka järjestyksen pitäisi olla juuri toisin päin.

Ulkoasun tarkoitus

Ulkoasulla ei itsessään ole mitään tarkoitusta, se tulisi olla merkityksetön sivuseikka. Tietenkin ulkoasu on tärkeä siinä mielessä, että sen toteutus ei saa häiritä sisältöä tai sivujen käyttöä. Huono ulkoasu voi pilata muuten hyvän sivun, mutta hieno ulkoasu ei tee turhasta sivusta yhtään sen parempaa. Tai näin ainakin asian pitäisi olla, virtuaalimaailmassa ollaan paljolti sorruttu ulkoasun ihannointiin ja unohdetaan sivujen sisältö.

Ulkoasukeskeisyyden tuomia haittoja

Liian näyttävä ulkoasu on pahasta sisällön kannalta, koska kävijän huomio kiinnittyy sisällön sijasta koreisiin koristeisiin. Itse joskus ajattelen virtuaalitalleja kierrellessäni, että kuinka moni talli yrittää hienolla ulkoasulla vetää huomion pois puutteellisesta ja huonosti suunnitellusta sisällöstä. Lay-outiin kyllä uhrataan aikaa ja vaivaa, mutta hevosten luonteet kirjoitutetaan muilla. En voi sille mitään, liian hienot ulkoasut saavat minut virnuilemaan pilkallisesti ja pitämään omistajia hieman alkeellisina. Liian monimutkainen ulkoasu tekee myös sivuston käyttämisen hankalaksi: hienot vetovalikot eivät toimi kaikilla selaimilla, linkkejä saa etsiä muun tekstin seasta ja teksti on niin pientä ettei sitä pysty kunnolla lukemaan.

Hienoihin ulkoasuihin liittyy valitettavan usein myös suuret grafiikkaelementit, joiden latautuminen vie liikaa aikaa ja kaistaa siihen nähden, että ne ovat toissijaisia asioita, turhia oikeastaan. Ja kun osa ulkoasujen tekijöistä on kuitenkin amatöörejä niin kuvankäsittelyssä kuin nettisivujen tekemisessäkin, niin tuloksena on järkyttävän kokoisia koristekuvia. Geocitiesin ja muiden ilmaispalvelimien ruuhkautuminen on tästä näkyvin seuraus, mutta sekään ei ole hillinnyt grafiikka-painotteisten ulkoasujen vallankumousta virtuaalimaailmassa. Sinällään ihme, tallinomistajat ovat valmiita sietämään jatkuvasti ruuhkautuvia talleja, mutteivät halua vaihtaa ulkoasua hieman vaatimattomampaan ja huomattavasti pienempään, joka vaikuttaisi ihan suoraan tallien käytön parantumiseen.

Ulkoasun arvostelusta

Toisaalta ulkoasukeskeisyys on helpottanut aika paljon tallien arvostelua. Jos foorumeissa kysytään mielipidettä jostain tallista tai sivusta, on helppo vilkaista tallin etusivu ja pari alasivua läpi ja katsoa, että millainen ulkoasu tallilla on. Siitä löytyy usein jotain sanottavaa ja voisin väittää, että 90% arvostelupyyntöön vastanneista on katsonut vain ulkoasua. Ulkoasun arvostelu on helppoa kun sen näkee oikeastaan yhdellä silmäyksellä, sisällön arvostelu vie huomattavasti enemmän aikaa, pitää lukea tekstit läpi, miettiä onko niissä järkeä, mitä voisi parantaa, mitä puuttuu, mikä on liikaa ja niin päin pois. Harva arvostelija viitsii tällaiseen rumbaan ruveta kun helpommallakin pääsee.

Tuo ulkoasun arvostelu on kyllä varmasti yksi tärkeimmistä tekijöistä, miksi ulkoasusta on tullut virtuaalimaailman keisari. Sisältöön ei kannata panostaa kun se ei kiinnosta ketään, ulkoasu taas on helpommin näkyvillä ja helpommin arvosteltavissa. Valitettavasti ulkoasun arvostelussa harvat ihmiset kiinnittävät huomiota helppokäyttöisyyteen, nopeaan latautumiseen ja muihin tärkeisiin seikkoihin. Yleensä sanotaan vain että onpa hieno kuva otsikossa eikä yhtään ajatella sitä, että se hieno kuva saattaa olla kooltaan useita satoja kilotavuja.

Tietysti jokaisella on oma mielipiteensä ulkoasusta ja siitä mikä on kiva ja mikä ei. Silti mikään mielipide ei voi koskaan ajaa käytettävyysseikkojen ja sisällön edelle. Jos pitää hienoista ulkoasuista eikä jaksa panostaa sisältöön, on parempi suunnitella ja toteuttaa niitä ulkoasuja omalla kotikoneella eikä lainkaan ladata niitä nettiin. Ai niin, mutta silloinhan ei kukaan tule ylistämään niitä, kamalaa... Mutta silti joskus voisi miettiä, että onko tärkeintä ulkoasusta saadut kehut vai helposti pitkin ruuhkautumatonta tallia surffaavat kävijät?

© Virginia R. virginia.shore(a)gmail.com
Tiedosto luotu 2009-01-26
Sivu kuuluu Virginian virtuaalinen kotisivu-sivustoon