Virginian virtuaalinen kotisivu

RBSH - virtuaalinen rotu

julkaistu Vippoksessa 9/04

RBSH-rotu kehitettiin kaksi vuotta sitten ja toisin kuin monet muut virtuaaliset rodut, se on saavuttanut ihailijoita, kasvattajia, menestystäkin ja on hyvissä voimissa edelleen. Mitä rodulle kuuluu nyt ja mitä kehittäjälla itsellään on sanottavaa kasvattajien ja omistajien opastukseksi, siitä tässä artikkelissa.

RBSH-rodun idea syntyi alunperin siitä, että venäläisiä rotuja saati niiden risteytyksiä ei oikein osattu arvostaa kilpahevosina. Reaalimaailmssa tilanne on kuitenkin se, että Venäjällä akhal-tekeillä, budjonnyilla, terskeillä ja muilla kilpaillaan korkeallakin tasolla tasavertaisina puoli- ja täysiveristen kanssa. Näitä alkuperäisrotuja myös risteytetään paljon ainakin täysiveristen kanssa ja tästä lähtikin kehittymään virtuaalinen RBSH.

Niille jotka eivät ole tähän rotuun tutustuneet tulee tässä lyhyt tietopaketti rodusta: RBSH on lyhenne sanoista Russian-Based Sport Horse, venäläispohjainen urheiluhevonen. Nimi kertoo jo paljon oleellista, kyse on risteytysrodusta, jonka pohjalla ovat venäläiset ratsurodut (lähinnä akhal-tekke, budjonny, don, orlov-rostopchin ja tersk) sekä englantilainen täysiverinen ja angloarabi ja jonka tulisi olla hyvä kilpahevonen.

Millainen on hyvä RBSH

Sanotaan nyt ensimmäiseksi, että RBSH ei ole ulkonäkörotu vaan kilparatsu. RBSH:n ulkonäöllä ei pitäisi olla hirveästi väliä kunhan hevonen on pystyvä suoritushevonen. Jalostuksen painopisteen pitäisikin olla suorituskyvyssä ja kestävyydessä, ei kantakirjapisteissä. Vaikka tietysti rotua saa kantakirjatakin, en minä sillä...

Kun lasketaan yhteen rodun jalostukseen käytetyt rodut ja rodun käyttötarkoitus, voidaan jo aika pitkälle päätellä minkänäköinen hevosen tulisi olla. Keveys, sirous ja jalous ovat kaikkien jalostusrotujen ominaisuuksia, joten RBSH:n ei tulisi jäädä yhtään huonommaksi. Lisäksi sillä tulisi olla selkeä ratsun rakenne, ts. pitkä, hyvinsijoittunut kaula, loivat lavat, hyväasentoiset jalat ja vahva takaosa. Täysiverileima on täysin sallittavaa, monella omalla RBSH:llani on ollut nimenomaan täysiveristen kuvia. Myös kevyiden puoliveristen kuvat kelpaavat usein, vaikkakin usein niistä näkee selvästi että kyse on puoliverisestä.

RBSH:n venäläiset kantarodut eivät ole rakenteeltaan kuitenkaan puoliverityyppisiä. Akhal-tekke on äärimmäisen hoikka ja kevyt, doninhevonen on kestävyydestään huolimatta usein pienikokoinen ja rakennevirheissä löytyy, tersk muistuttaa arabia, budjonny on taas usein täysiverityyppinen. Kun näitä risteytetään keskenään tai täysiverisiin, ei jälkeläisen rakenne voi olla kovin puoliverityyppinen. RBSH:n yleinen tunnusmerkki onkin keveyden lisäksi usein myös tietty "kolhous", niiltä puuttuu puoliveristen massa ja lihaksikkuus. Lihaksikkuuden korvaa usein jäntevyys. Jos koiramaailmasta pitäisi löytää vertauskuvia, puoliverisen vertauskuvana olisi vaikkapa rottweiler ja RBSH:ta lähellä olisi jokin vinttikoirarotu.

Ohjeita kasvattajille ja muille kiinnostuneille

RBSH luetaan NJ:ssä nykyisin puoliveriroduksi ja hyvä niin, RBSH-jalostus tähtää suunnilleen samoihin asioihin kuin pv-jalostuskin, polveutuminen ja käytetyt rodut vain on totutusta poikkeava. Kilpahevosena RBSH ei jää puoliverisiä huonommaksi, joten kilparatsun ostamista suunnitteleva voi turvallisin mielin hankkia RBSH:n. Ja loppuviimeksi se kuvienkaan hankinta ei usein ole kovinkaan vaikeata, juuri yllä sanoin ettei RBSH ole mikään ulkonäkörotu vaan sille kelpaavat monenlaiset kuvat.

Ostajan kannattaa kuitenkin vähän katsoa, ettei hänelle myydä RBSH:na jotain muuta. Tuskin kukaan kasvattaja tällaista tahallaan tekee, mutta joskus RBSH:n määritelmä on vähän hukassa. Hevosen suvussa tulee olla vähintään 25% venäläistä verta, loppu voi sitten olla täysiveristä tai angloarabia. Jalostukseen käytetyssä angloarabissa saa olla korkeintaan 50% arabiverta, yleensä näin tilanne onkin. Toistaiseksi venäläispuolelta rodun jalostukseen on hyväksytty seuraavat rodut: akhal-tekke, don, deliboz, budjonny, iomud, kabardiini, kustanair, novokirgiisi, tersk, turkmeeni ja orlov-rostopchin. Jos hevosen suvusta löytyy jotain muuta rotua, ei sitä saa lukea RBSH:ksi.

Itse olen sitä mieltä, että parhaat RBSH:t syntyvät venäläisrotujen ja täysiveristen risteytyksistä, ei välttämättä niinkään kahden eri venäläisrodun risteytyksistä. Paljon tietysti riippuu hevosesta itsestään ja sen tyypistä, täysiverityyppinen budjonny menee siinä missä aito täysiverinenkin. Siitä huolimatta näkisin mielelläni RBSH-hevosten suvuissa ainakin 25% täyttä verta, oli se sitten englantilaista tai anglo-arabialaista.

Koska RBSH on kuitenkin suhteellisen uusi rotu ja koska sen jalostukseen voidaan käyttää laajasti eri rotuja, ei rotuun ole toistaiseksi syntynyt mitään selviä sukulinjoja. Jos kasvattajia pitää mainita, niin ainakin Angelniemestä, Zenistä ja Rainy Daysista on lähtenyt maailmalle hienoja RBSH-hevosia, puoliksi omistamastani Marineastakin niitä myytiin paljon, mutta iso osa on joutunut tyystin hukkateille.

Joka tapauksessa RBSH on rotuna varsin uusi ja vielä kehittymässä. Toivottavasti rotu kuitenkin säilyy virtuaalimaailmassa ja kasvattajia riittää. Ehkä vielä jonain päivänä löytyy hevosia, joiden suku kolmessa polvessa on täynnä RBSH-hevosia.

© Virginia R. virginia.shore(a)gmail.com
Tiedosto luotu 2009-01-26
Sivu kuuluu Virginian virtuaalinen kotisivu-sivustoon