Virginian virtuaalinen kotisivu

Peitsari-info virtuaalimaailmaan

Peitsari? Whattafuck? Mikä se on? Missä se kisaa? Miten niitä voi kasvattaa? Millaisia aikoja niille voi antaa? Laukkaavatko peitsarit helposti? Voiko ne laittaa samaan lähtöön tavallisten lämminveristen kanssa? Edes koelähtöön? Apua?

Mikä on peitsari?

Peitsari-termi kuuluu ravimaailmaan. Peitsarin ja tavallisen ravurin ero on se, että kun tavallinen ravuri ravaa diagonaalista ravia (ristikkäiset jalat liikkuvat yhtä aikaa), peitsari menee peitsiä (samanpuoleiset jalat liikkuvat yhtäaikaa).

Kuva 1: peitsari radalla
© Double E

Kuva 2: ravi vapaana
© Alabar

Mitä rotua peitsarit ovat?

Reaalimaailman (ja myös virtuaalimaailman) peitsarit ovat amerikanravureita. Euroopassa peitsareita ei ole, vaan niiden kasvatus on keskittynyt Yhdysvaltoihin ja Kanadaan, joten on sinänsä luonnollista että ne ovat nimenomaan amerikanravureita. Eurooppalaisista ravureista peitsi on karsittu tarkkaan pois, koska täällä peitsaaminen johtaa hylkäämiseen. Yleensä Yhdysvalloissakin ravureiden ja peitsareiden sukulinjat ovat erilliset, peitsi-/ravi-taipumus on ainakin osittain perinnöllistä.

Tämä taas tarkoittaa sitä, ettei peitsaria ja ravuria voi erottaa toisistaan ellei niillä satu olemaan valjaita päällä tai elleivät ne ole juoksemassa. Virtuaalipeitsareille kelpaavat siis tavallisten, kotimaisten lämminveristen kuvat.

Miksi peitsareille on erilliset lähdöt?

Peitsi on askellajina ravia nopeampi, joten on yksinomaan luonnollista että peitsarit kilpailevat omissa lähdöissään. Tämänhetkinen peitsareiden maailmanennätysaika on noin 3 sekuntia nopeampi kuin ravurien ja kautta linjan peitsarit ovat ravureita nopeampia. Tämän vuoksi on siis syytä pitää ravurit ja peitsarit tiukasti erillään myös virtuaalimaailmassa.

Miksi peitsareille ei tule laukkamerkintöjä tai hylkäyksiä laukkojen takia?

Peitsareilla käytetään ns. hobbles- eli jalka-valjaita, jotka tukevat pysymistä peitsissä. Ne estävät myös varsin tehokkaasti laukkaamisen, joten siinä on syy peitsarien laukkamerkintöjen puutteeseen. Hobbles-valjaat näkyvät kuvassa 1.

Voiko peitsarilähdöissä antaa hylkäyksiä?

Kuten sanottu, peitsarit eivät juuri laukkaa, joten laukkahylkyjen merkitseminen on vähintäänkin arveluttavaa virtuaalimaailmassa. HVA (hylätty väärän askellajin takia) olisi teoriassa mahdollinen, ravipuolella HVA:n saa peitsistä, joten peitsaripuolella sen saisi siis loogisesti ravaamisesta. Mutta hobbles-valjaat estävät ravaamisen, joten HVA:takaan ei juuri voi suositella annettavaksi. HKÄ (hylätty kävelyn takia) sen sijaan onnistuu, sanoin HRP (hylätty radalta poistumisen takia). Lisäksi peitsareille voi merkitä k:n (keskeytys).

Mitä matkoja peitsarit juoksevat?

Yhdysvalloissa ja luultavasti myös Kanadassa yleisin ja miltei ainoa juostava matka on maili (1609 metriä) ryhmäajona. Tämä koskee myös peitsareita, muttei tarkoita etteivätkö peitsarit selviäisi pidemmistäkin matkoista. Australiassa ja Uudessa Seelannissa ne juoksevat pidempiäkin matkoja, jopa kahta mailia (vastaa suunnilleen 3100 metriä). Ja tuskin mikään kai estää peitsareita lähtemästä voltista siinä missä ravuritkin. Virtuaalimaailmassa peitsarit juoksevat luultavasti juuri näistä syistä eniten mailin ryhmää, mutta mikään ei estä järjestämästä peitsareille pidempiä matkoja tai tasoituslähtöjä.

Miten peitsareiden ajat merkitään ja millaisia aikoja niille voi antaa?

VRER:n sivuilla on annettu jonkinlainen aikataulukko peitsareille ja siitä näkee hyvin ainakin ne ajat, joiden alapuolelle ei sovi mennä virtuaalimaailmassakaan. Peitsareihin pätevät samat säännöt ajoissa kuin ravureihinkin:

Peitsareiden saamat ajat erotetaan yleensä p-kirjaimella ennätyksen edessä: p.1.10,2aly tai lyhyemmin p13,4.

Voiko peitsareilla osallistua monteen?

Peitsareilla ei ole mitään asiaa ravureiden montelähtöihin, mutta virtuaalimaailmassa ei välttämättä olisi yhtään huono idea järjestää omia montelähtöjä peitsareille, varsinkin siinä vaiheessa jos/kun peitsareiden määrä kasvaa. Reaalimaailmassa ei peitsarimontea taideta järjestää missään, koska monte lienee varsin tuntematon käsite peitsareiden kotiseuduilla USA:ssa ja Kanadassa. Montelähdöissä eivät peitsarit voi juosta samoja aikoja kuin kärryjen edestä, näppituntumalta voisi suositeltava aikaraja peitsareiden montelähtöön olla luokkaa 14,5-15,0.

Miten peitsareita kasvatetaan?

Virtuaalisiin peitsareihin ei mielestäni kannata mennä sotkemaan ravureita (eikä toisin päin) vaan linjat olisi hyvä pitää täysin erillään. Näinhän se reaalimaailmassakin on suurimmassa osassa tapauksista, koska taipumus peitsiin/raviin periytyy jossain määrin. Eli peitsareita peitsarijalostukseen, ravureita ravurijalostukseen.

Täytyykö peitsarin suorittaa koelähtö?

Käytäntönä on ollut, ettei ainakaan osa peitsareista ole suorittanut koelähtöä vaan ne on ilmoitettu heti varsinaisiin lähtöihin. Syy tähän on se, että peitsareille ei ole omia koelähtöjä ja lisäksi myös se, ettei ainakaan minulla ole tiedossa juoksevatko peitsarit (tai ravuritkaan) koelähtöjä USA:ssa ja jos juoksevat, mitkä ovat aikarajat.

Teoriassa peitsarin voi kuitenkin ilmoittaa lämminveristen kanssa koelähtöön, koelähdöissähän ei kisata paremmuudesta tai maaliintulojärjestyksestä, joten siinä mielessä peitsarin nopeammalla askellajilla ei ole merkitystä. Ilmoitettaessa peitsaria koelähtöön on ilmoitettava samalla myös sen olevan peitsari, jolloin lähdön pitäjä osaa ottaa asian huomioon aikaa merkitessään. Kaikki ravien järjestäjät eivät hyväksyne peitsareita mukisematta koelähtöihin lämminveristen rinnalle, mutta ainakin Ionicissa ja Ajattomassa ne hyväksytään, ellei muuta ole sanottu.

Mistä saan oman virtuaalipeitsarin?

Tällä hetkellä (helmikuu -06) on parasta tuoda itselleen oma peitsari vaikkapa Yhdysvalloista. Peitsarien kanta on pieni ja uusia nimiä tarvitaan jo pelkästään siihen, että saadaan kasvatus käynnistettyä niin ettei heti ole pelkoa sisäsiitoksesta. Varsinaisia peitsarikasvattajia tai -talleja ei taida olla, Ionicissa syntyy harvakseltaan peitsareita ja muita peitsareiden omistajia on muutamia.
© Virginia R. virginia(a)hevosmaailma.net
Tiedosto luotu 2006-02-12
Sivu kuuluu Virginian virtuaalinen kotisivu-sivustoon