Virginian virtuaalinen kotisivu

Mitä virtuaalihevosen sivulta tulisi löytyä ja miksi

Virallinen nimi

Virallinen nimi on varmasti yksi tärkeimmistä asioista, mitä virtuaalihevosista yleensä tiedetään, kärjistetysti voidaan sanoa että virtuaalihevosen identiteetti käsittää nimen ja suvun, muut tiedot voivat vaihdella hevosen vaihtaessa omistajaa, tallia, kuvia jne.

Viralliseen nimeen kuuluu olennaisena osana aina kasvattajatunnus, jos hevosella on kasvattaja, joka käyttää jotain tunnusta. Viralliseen nimeen eivät kuulu VIR MVA- ja muut vastaavat arvonimet tai rotuyhdistysten rekisteritunnukset vaikka usein ne nimeen liitetäänkin.

Virallisen nimen tulisi olla sivuilla kirjoitettuna, ei riitä että hevosen sivuilla on jokin otsikkokuva, josta nimi selviää. Kuvat eivät aina näy eivätkä toimi, joten jos hevosen nimeä ei ole kirjoitettu ja kuva ei näy, hevonen jää nimettömäksi.

Rotu

Rotu on likimain yhtä tärkeä seikka kuin nimikin ja sen on tultava ilmi hevosen sivuilta. Joku voi ajatella, että jos listaa hevoset tallinsa sivuille rodun mukaan, jokainen kävijä tietysti ymmärtää pääsevänsä suomenhevosen sivuille, jos klikkaa linkkiä, joka löytyy suomenhevoslistan alta. Tietysti asia on näinkin, mutta kaikkii kävijät eivät suinkaan tule hevosen sivuille tallisivun tai jonkin hevoslistan kautta.

Tässäkään tilanteessa ei voi luottaa kuviin, koska jos kuvien näkymisessä on jotain ongelmia, eivät ne selvitä asiaa. Kuvat eivät välttämättä kerro hevosen rotua sataprosenttisen varmasti vaikka ne näkyisivätkin. Ja on syytä ottaa myös huomioon, että useimmissa näyttelyissä rodun täytyy ilmetä hevosen sivuilta, muuten hevonen hylätään.

Sukupuoli

Vähän sama juttu kuin rodun kanssa: sukupuoli on ilmoitettava sivuilla, koska kaikki kävijät eivät tule hevosen sivuille Tammat- tai Oriit-sivun kautta. Myös sukupuoli on näyttelyissä pakollinen merkintä hevosen sivuilla.

Syntymäaika

Syntymäaika kuuluu myös hevosen tärkeisiin tietoihin ja on erityisen tärkeä tieto silloin kun hevonen ei ole suvuton, vaan sillä on isä ja emä netissä. Useimmitenhan ainakin emän sivuille on merkitty jälkeläisten tarkat syntymäajat ja sen vuoksi on hyvä tarkistaa että hevosen syntymäaika näkyy sen sivuilla ja että se on oikea.

Ikääntymismenetelmä

Koska virtuaalimaailmassa on useita eri ikääntymismenetelmiä, on hyvä merkitä käytetty menetelmä hevosen syntymäajan yhteyteen. Merkintä voi olla vaikkapa tällainen: "12.12.02 VHKR" tai "1.1.1998 (reaali)". Jos käyttää jotakin poikkeuksellista menetelmää (jokin muu kuin VHKR, VARL tai reaali-ikääntyminen) on ehkä syytä merkitä jonkinlaista ikätaulukkoa hevosen sivulle, josta selviää kävijälle millä vauhdilla hevonen ikääntyy.

Ikä

Koska kaikki eivät tunne ikääntymismenetelmiä, on tärkeätä merkitä syntymäajan ja ikääntymismenetelmän lisäksi myös hevosen ikä sivuille. Itse olen käyttänyt VHKR:ää tai joitain sen muunnoksia, olen näinollen päivittänyt iän yleensä kuukausittain ja merkinnyt sen suunnilleen näin: "Ikä: 5 vuotta (12.5.)". Tämä on siinä mielessä selvä että kävijä näkee hevosen täyttäneen 5 vuotta mainittuna päivänä ja vaikka päivitykset hieman laahaisivatkin jäljessä, on olemassa jonkinlaista osviittaa siitä, että missä mennään.

Näyttelyiden varsaluokissa syntymäajan, ikääntymisen ja iän merkitseminen on erityisen tärkeätä, koska osallistumisoikeus luokkaan vaatii tiettyjen ikärajojen täyttämistä ja jos ikää ei pystytä selvittämään sivuilta, on tuloksena hyvin äkkiä hylkäys. Varsinkin NJ-näyttelyiden varsa-luokissa on liian usein hylkäyksiä epätäydellisten ikätietojen takia.

Säkäkorkeus

Säkäkorkeus kuuluu myös niihin tietoihin, mitä NJ-näyttelyissä oletetaan löytyvän hevosen sivuilta. Erityisesti ponien ja ennen kaikkea welshien eri sektioiden kohdalla säkäkorkeus on erittäin tärkeä.

Itse en yleensä merkinnyt säkäkorkeutta hevosen sivuille heti sen synnyttyä vaan vasta kun se oli 4-vuotias eli täysikokoinen, mutta NJ vaatii säkäkorkeuden merkittäväksi varsallekin. Järkeä tai ei, mutta on tietysti toisaalta ihan hyvä merkitä se aikuisiän säkäkorkeus varsalle heti, virtuaalihevonenhan kasvaa juuri sen kokoiseksi kuin sivuilla ilmoitetaan.

Väri

Väri on myös yksi sellainen perustietoihin kuuluva asia, muttei aivan niin tärkeä kuin aiemmin mainitut. Kuitenkin jos hevosella on kuva tai muuten vain väri on määritelty (vaikkapa rodun tai vanhempien takia), on hyvä merkitä väri myös hevosen tietoihin. Tässäkään tapauksessa pelkkä kuva ei riitä kertomaan väriä, edellä on mainittu jo kuvien mahdolliset näkyvyysongelmat ja lisäksi kuva ei välttämättä aina kerro koko totuutta väristä. Tummaa voikkoa voi olla hankala erottaa vaaleasta liinakosta, mustan ja mustanruunikon ero ei ole aina läheskään selvä, pienimerkkinen lehmänkirjava voi toiselta kyljeltä kuvattuna näyttää yksiväriseltä, esimerkkejä löytyisi vaikka kuinka.

Väritieto on hyvin tärkeä niille ihmisille, jotka yrittävät ainakin pääpiirteissään noudatella värien periytymisen suuntaviivoja. Värin merkitsemisen kanssa on otettava huomioon kunkin rodun rajoitukset värien suhteen eli ei voikkoja arabeja eikä mustanruunikoita friisiläisiä.

Omistaja ja omistajan yhteystiedot

On niin raivostuttavaa löytää hieno ori astumaan tammaa tai sopiva hevonen ostettavaksi, mutta todeta että omistajaan ei saa millään yhteyttä, kun tämä ei ole vaivautunut laittamaan sähköpostia tai tallinsa osoitetta hevosen sivuille. Pelkkä nimi ei paljoa lohduta. Tallien kohdalla mielekkäin menetelmä on laittaa omistajan nimen kohdalle linkki tallin pääsivulle (pitäkää huolta että sieltä sitten löytyy yhteystietoja!), yksityisten hevosten omistajien kannattaa ilmoittaa sähköpostiosoite (ja muistaa vaihtaa osoite, jos se vaihtuu). Huolellisimmat ilmoittavat tietysti kummankin.

Lajipainotus ja koulutustaso

Joillekin kasvattajille on tärkeätä tietää onko jokin siitokseen suunniteltu hevonen painottunut johonkin tiettyyn lajiin ja jos on, niin mille tasolle asti sillä riittää kapasiteettia. Jos hevonen on siis selkeästi jonkin lajin taituri, se kannattaa merkitä sivuille. Toisaalta jos hevonen soveltuu moneen eri lajiin, on varmaan hyvä mainita että kyseessä on yleishevonen.

Koulutustaso liittyy tuohon jalostusasiaan myös, ainakin itse kieltäydyin kerta kaikkiaan käyttämästä jalostukseen yhtään sellaista hevosta, jonka koulutustaso on hurjasti epärealistinen. Raskauttava tekijä siis oli, jos nelivuotiaan sanottiin menevän intermediaire-tason koulua tai arabin hyppivän 150-senttisiä esteratoja. Ja luulen etten ole ainoa, joille tieto hevosen koulutustasosta on tärkeä ja arvostellaanhan se myös YLA:ssa.

Sukutaulu

Useimmille hevosen sukutaulu (jos siis oletetaan että hevosella on sukua) on hyvin tärkeä tieto ja kasvattajille suorastaan kriittinen elementti hevosten valinnassa. Mielestäni ei ole riittävää, jos hevosen sivuilla on mainittu vain isä ja emä, vaan suku tulisi olla esitetty sukutaulun muodossa niin pitkälle kuin sitä riittää, maksimissaan kuitenkin kuudenteen polveen asti. Tätä pidempi suku harvemmin enää palvelee ketään ja kuudenkin polven sukutaulu on jo melko pitkäksi venynyt laitos.

Sukutauluista ja niiden pituudesta voin antaa parikin esimerkkiä. Ahaltek-ori Gin Arakilla on merkitty sukua neljänteen polveen asti, suvusta nähdään, että vielä neljännestä polvesta löytyy olemassa olleita virtuaalihevosia. Tammalleen oria etsivä näkee heti, että suvussa on myös sellaiset nimet kuin Master ja Lellabe ja pystyy tällöin välttämään mahdollisen linjasiitoksen. Kolme polvea ei tähän riittäisi.

Gin Anatolijan suku sen sijaan on vain kolmipolvinen ja senkin voisi hyvin lyhentää vielä kaksipolviseksi, kun sukua ei ole kuin vanhemmat. Anatolijalle on turha esittää enää neljättä polvea ja kolmaskin polvi on hieman tarpeeton.

Jälkeläiset

Yleisesti hevosen jälkeläiset merkitään sen sivuille ja se on ihan hyvä asia varsinkin siinä vaiheessa, jos hevonen myydään. Tällöin uusi ostaja näkee heti miten hevosta on käytetty jalostuksessa. Jälkeläislistassa ei mielestäni tarvitse välttämättä olla juuri muuta tietoa kuin varsojen nimet ja linkit niiden sivuille, tammojen kohdalla on ehkä hyvä ilmoittaa myös varsan syntymäaika. Myös toisen vanhemman ilmoittaminen on ihan hyvä asia varsinkin siinä vaiheessa kun hevosia alkaa katoamaan ja sukujen kanssa tulee epäselvyyksiä.

Kisat

Jos hevosella kisataan, on vain ihan hyödyllistä että kisakalenteri tai ainakin linkki sinne löytyy sen sivuilta. Kisakalenterissa tulisi ilmoittaa kisojen päivämäärä, laji, luokka, järjestäjä ja tulos, ravureiden kohdalla myös saatu aika ja mahdollinen voittosumma ovat tärkeitä tietoja. Muita tietoja kisakalenteriin voi lisätä oman harkintansa mukaan.

Luonnekuvaus

Luonnekuvausta pidetään yleisesti tärkeänä, joten sen tulisi luonnollisesti löytyä hevosen sivuilta. On tietysti jokaisen omistajan oma asia, kirjoittaako moista ja jos kirjoittaa, mitä hevosesta kertoo, joten en puutu tähän sen enempää, aika itsestään selvä asia.

Kuva

Kuva on myös sellainen asia, joka monelta virtuaalihevoselta löytyy, mutta jos ei löydy, itse en ottaisi asiasta sen suurempaa paniikkia. Olisi kuitenkin hyvä, jos hevosen varsinaisella sivulla olisi vain yksi kuva ja mahdolliset lisäkuvat löytyisivät erilliseltä galleriasivulta. Tällöin se, jota eivät kuvat kiinnosta säästyy niiden lataamiselta.

Kuvien tulisi olla tiedostokooltaan sopivia, toisin sanoen ei suoraan digikamerasta ladattuja vaan maksimikokona yhdelle kuvalle voisi pitää 50-60 kilotavua. Pikselikooltaan leveyden maksimi voisi olla 700-800 pikseliä ja korkeus maksimissaan 500-600 pikseliä. Tällöin vältytään siltä, että pienellä näytöllä kuva ei näy kerralla kokonaan vaan sitä joutuu skrollaamaan.

Ilmoitus hevosen virtuaalisuudesta

Tärkein asia viimeiseksi: jokaisen virtuaalihevosen sivuilta tulee löytyä selkeä huomautus siitä, että kyse on virtuaalihevosesta, ei oikeasta. Hakukoneiden kautta oikeiden hevosten ja tallien tietoja etsivät ihmiset eksyvät varsin helposti virtuaalihevosten ja -tallien sivuille ja koska monet virtuaalitallit nykyisin ovat siistejä ja hyvin tehtyjä, ei niitä erota toisistaan muuten kuin että sivuilla reilusti kerrotaan kyseessä olevan virtuaalihevosen.

Tässä kohtaa ei riitä, että sivun alareunassa on pienellä präntillä teksti "Polle on virtuaalihevonen", vaan ilmoituksen tulisi olla sivun yläreunassa, jolloin sen näkevät kaikki sivuille eksyvät kävijät, eivät vain ne, jotka jaksavat skrollata sivun alas asti.

© Virginia R. virginia(a)hevosmaailma.net
Tiedosto luotu 2005-11-30
Sivu kuuluu Virginian virtuaalinen kotisivu-sivustoon